Козунак с шоколад


 Здравейте,
Днес искам да ви споделя рецептата за козунака, който реших да направя за тазгодишния Великден. За първи път меся сама и се получи доста сполучливо особено като за първи път. 😄
Смесих няколко рецепти и накрая добавих няколко неща от мен, които мисля че бяха ключови в случа.
В дни на карантина, пълни със свободно време сега е момента да се разхвихрим и да експериментираме с какво ли не.

Ето и продуктите: 
Брашно - 1 кг
Яйца - 6 бр
Прясно мляко - 1ч.ч.
Захар - 1,5 ч.ч.
Олио - 1 ч.ч.
Ванилова захар - 2ч.л.
Сол - 1ч.л.
Мая - 1 кубче жива мая 42г
Шоколад - вид по избор

1. Първо приготвяме сместа с маята за тестото. В подходящ съд сипваме 50мл топла вода, кубчето мая - натрошено, 1с.л. брашно, 1с.л. захар, 1ч.л. сол. Разбърквате сместа до получаване на каша и оставяте на топло, за да втаса. 
2. Докато чакате сместа да втаса разбивате 5 цели яйца и 1 белтък, 1ч.ч. захар и ваниловата захар. А останалия жълтък оставяте за намазване на козунака най-накрая.
3. Пресявате брашното в голяма тава, след което правите кладенче и изсипвате сместа с маята и тази с яйцата, както и прясното мляко. С дървен прибор разбърквате докато не стане на тесто. Когато прецените, че вече е възможно започвате да месите тестото като малко по малко слагате от мазнината. Тестото е готово, когато стане изцяло хомогенно и спре да попива от мазнината. Не забравяйте за процедурата с блъскане на тестото - поне 100 пъти. След като е готово го оставяте на топло, за да втаса. 
4. След като тестото е втасало идва ред за плетката. В моя случай разделих тестото за 2 козунака, тъй като нямах толкова голям съд, за да стане един. За всеки козунак разделих тестото на 8 продълговати части, които разточих и след това сложих натрошен шоколад върху тях и ги свих на пурички. Наредих частите 4 по 4 като всяка двойка минаваше веднъж отгоре и веднъж отдолу на съседната си. Различни плетки можете да откриете в интернет. След това намазвате готовата плетка с жълтък и поръсвате със захар. Оставяте да втаса докато удвои размера си. Печете на силно загрята фурна.

Бон апети!  

Коментари